top of page

ΜΥΚΗΝΑΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ & ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Κυκλώπεια γέφυρα.χειμ.Χάβος1..jpg

  Οι αρχαιότερες γέφυρες της Ευρώπης και ίσως του κόσμου σώζονται στην Αργολίδα. Πρόκειται για Μυκηναϊκές κατασκευές 3.400 ετών χτισμένες με κυκλώπειους ογκόλιθους. Έχουν εντοπιστεί 17 γέφυρες. Οι περισσότερες καταστράφηκαν από εγκατάλειψη και ανθρωπογενείς παράγοντες όπως οι μπουλντόζες των νεοελλήνων για έργα οδοποιίας. 

   Στην αρχαιότητα, ήδη από τη Μυκηναϊκή εποχή υπήρχε αρκετά ώριμη τεχνογνωσία για την κατασκευή γεφυρών στους διάφορους δρόμους του ελληνικού χώρου. Στην προϊστορική εποχή στην Ελλάδα υπήρχε πράγματι ένα ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του περιορισμένου σχετικά χερσαίου εμπορίου, καθώς και για τις εκάστοτε πολιτιστικές αλλά και στρατιωτικές μετακινήσεις των πληθυσμών. 
   Κατά τη μυκηναϊκή εποχή οι γεφυροποιοί κατασκεύαζαν με τη γνωστή σ' αυτούς τεχνική του οξυκόρυφου εκφορικού θόλου τις γέφυρες, μια τεχνική που εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των μυκηναϊκών τάφων. 

   Το μόνο γεφύρι που σώζεται πλήρες κι είναι σε χρήση μέχρι σήμερα βρίσκεται στο χωριό Αρκαδικό, και είναι γνωστή ως γέφυρα της  Καζάρμας λόγω του ότι στο ύψωμα βρίσκεται το κυκλώπειο φρούριο Καζάρμα. Από αυτό το γεφύρι περνούσε το αρχαίο οδικό δίκτυο Άργος -Μυκηνών-Τίρυνθας- Ναυπλίου και κατέληγε μέσω Λήσσης στο λιμάνι της Επιδαύρου. Το πλάτος  της γέφυρας είναι 3.00 μ. έχει ύψος 6.00-7.00 μ. και μήκος 12.00 μ. Οι ογκόλιθοι απολήγουν σε οξύ κορυφή καμάρα προσδίδοντας μια τριγωνική πρόσοψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ορμητικής ροής του χειμάρρου κι επιπλέον οι κυκλώπειες κατασκευές είναι ανθεκτικές στους σεισμούς.

   Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή της γέφυρας η κοίτη του ποταμού είναι στρωμένη με ακατέργαστους ογκόλιθους  για προστασία της γέφυρας από τη διαβρωτική δράση της φερτής ύλης.

   Τα σχετικά αρχαιολογικά κατάλοιπα μαρτυρούν το γεγονός ότι οι αρχαίοι αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τα προβλήματα που προέκυπταν από την υλοποίηση εργασιών κάτω από το νερό, καταφέρνοντας να φέρουν σε πέρας με επιτυχία κατασκευές που θα ήταν εκτεθειμένες στις καταστροφικές, διαβρωτικές ιδιότητές του. 

   Γενικά στις κυκλώπειες κατασκευές αντικατοπτρίζεται η ευφυΐα κι η άρτια τεχνολογική γνώση αυτού του προϊστορικού λαού.

Καζάρμα.κυκλώπεια γέφυρα.3..jpg
Καζάρμα.Κυκλώπεια γέφυρα.jpg

Η Μυκηναϊκή γέφυρα βρίσκεται στο χωριό Αρκαδικό, Αργολίδος γνωστή και ως γέφυρα της Καζάρμας .  Είναι  η αρχαιότερη μονότοξη γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση Η γέφυρα χτίστηκε κατά τον 13ο ή 14ο αιώνα π.Χ.

Κυκλώπεια γέφ.χειμ.Χάβος.jpg
Κυκλώπεια γέφ.χειμαρ.Χάβος2.jpg

 Στο χείμαρρο Χάβο των Μυκηνών σώζονται  ερείπια ορισμένων γεφυρών.

kikl.gefira.jpg
kikl gefira.jpg

Μισογκρεμισμένη γέφυρα στο χείμαρρο Χάβο, Μυκήνες.                                                                             

Άνω οι δύο φωτογραφίες: Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών υπάρχει και μια άλλη κυκλώπεια γέφυρα, άγνωστο στο ευρύ κοινό και χωρίς πινακίδα. Οι  επιχώσεις,  και η  βλάστησης  κάνει το γεφύρι  αόρατο και δύσκολο για τον εντοπισμό του.

 

28279201_549751252051253_225581931223071
scanfichti0024 (2).jpg

Αναπαράσταση μυκηναϊκής γέφυρας από το διαδίκτυο. Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Στο μεσαίο  λόφο η Μυκήνες που υψώνεται από τη χαράδρα του  χειμάρρου Χάβος.  Στο άλλο λόφο, δεξιά υψηλότερα των Μυκηνών , στην κορυφή του Προφήτη Ηλία όπου  βρίσκεται η μυκηναϊκή φρυκτωρία.

Αναλογικές φωτογραφίες από τις Κυκλώπεις  οχυρωματικές κατασκευές στο λόφο επάνω στην Καζάρμα, κοντά στη μυκηναϊκή γέφυρα 

Μιδέα.11.jpg
Καζάρμα.4.jpg
Καστράκι.01..jpg
Καζάρμα.70003..jpg
Καστράκι0011.jpg
Καστράκι.03.jpg
Καζάρμα.5..jpg
Καζάρμα.70005.jpg
Καζάρμα.70008..jpg
Καστράκι..jpg
Καστράκι0002.jpg
Καστράκι0013..jpg

Άλλο ένα κυκλώπειο πολυγωνικό οχυρό στο Κατσίγρο, Άγιος Αδριανός.

Κυκλώπειο οχυρό.Καζάρμα 1.jpg
Κυκλώπιο οχυρό Αγ.Αδριανός.2..jpg
Κυκλώπιο οχυρό Αγ.Αδριανός.3..jpg
Κυκλώπιο οχυρό.Α.Αδριανός.6..jpg
Καζάρμα.κυκλ.οχυρό.jpg
Καζάρμα.οχυρό.jpg
Καστράκι0003.jpg

Οι διαφάνειες τραβήχτηκαν μεταξύ 1990--1999. Ψηφιοποήθκαν με Hewlett Packard scanner

adrian.jpg
Καζάρμα.70001..jpg
Καζάρμα.70007..jpg
Καζάρμα.70004.jpg
Καστράκι.03.jpg
Καστράκι0004.jpg
bottom of page