top of page
Αντίγραφο του κιβωτιόσχημος κατασκευή.Φί
Φίχτι.2..jpg
Φίχτι.8..jpg
Φίχτι.10.jpg
εσωτ.άποψη φρουρίου.Φίχτι.jpg

                               Κιβωτιόσχημες  μεγαλιθικές κατασκευές στα Φίχτια, Αργολίς       

 

    Στο Φίχτι ή Φίχτια υπάρχουν τρία μεμονωμένα κυκλώπεια οχυρά ή Πολυάνδρια των Αργείων. Το καλύτερα σωζόμενο βρίσκεται στο Λοιμικό, στην αρχή της Αργολικής πεδιάδας κοντά στο πέρασμα των Δερβενακίων, για τον έλεγχο του δρόμου Νεμέας –Άργους.  Στην περιοχή στα Δερβενάκια (που προέρχεται από την τουρκική λέξη "ντερβέν",που σημαίνει: γεωγραφικός προσδιορισμός στενής διάβασης διαμέσου ορεινών όγκων, καθώς και είσοδος ή έξοδος πύλης προς ευρύτερη περιοχή), σύμφωνα με το σχέδιο του Θ. Κολοκοτρώνη τοποθέτησε στα Δερβενάκια τον Αντώνη Κολοκοτρώνη με 1.500 άντρες μαζί τον Πλαπούτα με 800 άντρες στο Σχινοχώρι για να φυλάει τη βορειοδυτική έξοδο της Αργολίδας προς τη Στυμφαλία,  Παράλληλα ο Θ. Κολοκοτρώνης είχε τοποθετήσει  και τους Νικηταρά – Παπαφλέσσα στο Στεφάνι και στo Αγιονόρι, με άλλους 800 άντρες για να φυλάξουν την τρίτη διάβαση προς την Κλένια.  Σ’ αυτά τα Δεβενάκια, την κλεισούρα, οι Έλληνες έδωσαν μία μία από τις σημαντικότερες μάχες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Μάχη των Δερβενακίων, γνωστή και ως σφαγή του Δράμαλη, των Οθωμανικών δυνάμεων με 30.000 άνδρες, και με έκβαση για τους Έλληνες η μεγάλη καταστροφή των οθωμανικών δυνάμεων. 

   Από αυτό το κιβωτιόσχημο οχυρό είναι ορατό το ύψωμα των Μυκηνών. Η κατασκευή είναι χτισμένη με ισοδομικούς και πολυγωνικούς ογκόλιθους. Εκατό μέτρα περίπου μακριά από το οχυρό σε μια ρεματιά βρέθηκε πεταμένη μια τεράστια λεκάνη. Πιθανό να ανήκε στο φρούριο ή Πολυάνδριον. Κάποιοι επιτήδειοι προσπάθησαν να την μετακινήσουν αλλά λόγω βάρους δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να βρίσκεται μακριά από το μνημείο. Στο Φίχτι ή Φίχτια κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό βρέθηκαν τα πενιχρά κατάλοιπα δύο άλλων οχυρών.  

   Δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για αυτό το κτίσμα. Πρέπει να είναι της ίδιας εποχής με την πυραμίδα του Ελληνικού. Ούτε ο Παυσανίας δεν την αναφέρει.
 

   


                                                                      

Φίχτι.λεκάνη.jpg
Κιβωτόσχημος μεγ.κατασκευή.Φίχτι..jpg
scanfichti0040.jpg
Φίχτι.13.jpg
είσοδος μεγ.κατασκευής.Φίχτι 3..jpg
Φίχτι..jpg
Φίχτι.6..jpg
scanfichti0039.jpg

Αυτό το μαρμάρινο εύρημα βρίσκεται έξω  από το μεγαλιθικό κτίσμα του Λοιμικού. Ελπίζω να υπάρχει στη θέση του.  Η φωτ ελήφθη περίπου το 1990

λείψανα μεγαλιθικού οχυρού.Φίχτι.jpg

Στο Φίχτι κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό βρέθηκε το δεύτερο  πενιχρό  κατάλοιπο ενός κτίσματος κιβωτιόσχημο και μεγαλιθικό.

scanfichti0047.jpg

Σ' αυτή την πλευρά φαίνονται καλύτερα οι κυκλώπειοι λίθοι,  κοντά στις γραμμές 

scanfichti0046.jpg
Το  ίδιο, αλλά από άλλη γωνιά, εδώ οι προσχώσεις και η βλάστησης  το κάνει δύσκολο την εντόπισή του. Και εδώ κάποιος συνετός συγκέντρωσε τα  όστρακα 

Οι κάτωθι φωτογραφίες  είναι από το τρίτο μεγαλιθικό κιβωτιόσχημο κτίσμα παρόμοιο με τα άλλα που βρίσκεται πιο επάνω  από τη σιδηροδρομική γραμμή,  κοντά στις πορτοκαλιές,  κι αυτό το κτίσμα με πενιχρά κατάλοιπα. 

Φίχτι.Γ.1..jpg
Φίχτι.Γ.2..jpg
Φίχτι.Γ.3.λείψ.μεγαλιθ.κατασκευής..jpg
scanfichti0037.jpg

Οι διαφάνειες τραβήχτηκαν το 1990. Ψηφιοποιήθηκαν με  Ηewlett packard scanner

scanfichti0043.jpg
Φίχτι.91.jpg
Φίχτι.16.jpg
bottom of page