ΠΥΛΗ ΚΑΤΑΝΟΥ
ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ Μέρος Β
Συγκρότημα κατοικιών στο Ασκληπιακόν
Δεξαμενή νερού στο Ασκληπιακόν Δεξαμενή καθίζησης με την κυρίως δεξαμενή του νερού με το αυλάκι διοχέτευσης
Δεξαμενή καθίζησης νερού με το αυλάκι για τη διοχέτευση του νερού Επίπεδο μεταλλο-πλυντήριο στο Ασκληπιακόν
Εργαστήρια στην Αγριλέζα
ΔΟΥΛΟΙ
Η άνθηση της Λαυρεωτικής δεν θα επιτυγχανόταν χωρίς τον μόχθο των δουλών. Στην αρχαία Ελλάδα «δούλοι» ονομαζόταν οι «χειρώνακτες». Η λέξη δούλος δεν είχε την έννοια του ανδράποδου ή του «πράγματος» (res) της Ρωμαϊκής περιόδου. Οι δούλοι στην κλασική Αθήνα δεν είχαν την απελπιστική μοίρα που είχαν οι δούλοι στην Ρωμαϊκή περίοδο. Στην Λαυρεωτική τέτοιες ειδικευμένες εργασίες δεν μπορούσαν να γίνουν με αλυσοδεμένους ανθρώπους. Με την γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ακολούθησε μια ανθρωπιστική επιείκεια προς τους δούλους. Ο δούλος έπρεπε να διδαχθεί μια από το αφεντικό του. Ο δούλος είχε το δικαίωμα να προσφύγει ως ικέτης σε ένα ναό αν ο κύριός του τον κακομεταχειριζόταν. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι ένας ελεύθερος πολίτης είχε την δυνατότητα να καταγγείλει στο δικαστήριο έναν άλλο πολίτη που κακομεταχειριζόταν τον δούλο του.
Συνέφερε στους ιδιοκτήτες και στους ενοικιαστές των εργαστηρίων της Λαυρεωτικής να φροντίζουν για την καλή κατάσταση της υγείας των δούλων για να είναι αποδοτικοί. Αρχαιολογικά ευρήματα που τεκμηριώνουν αυτή την άποψη είναι οι ανδρώνες, τα λουτρά, και τα υδραυλικά συστήματα καθαρισμού του πόσιμου νερού που ήταν κοινά για ελεύθερους και δούλους. Υπήρχαν ιερά και νεκροταφεία για τους δούλους.
Στην περίοδο της ακμής, ο αριθμός των εργαζομένων στα μεταλλεία της Λαυρεωτικής υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 12.000. Βρέθηκαν κομμάτια μαρμάρινων στηλών στις οποίες οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες των μεταλλείων χάραζαν τις εκμισθωτικές αποφάσεις μετά την έγκριση της Βουλής. Όπως μαρτυρεί ο Ξενοφών ορισμένοι ειδικευμένοι τεχνίτες ήταν πανάκριβοι.
ΟΙ ΕΚΒΟΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Τα υποπροϊόντα της αρχαίας εκμετάλλευσης, οι σωροί εκβολάδων και σκουριών, περιέχουν σε μικρή ποσότητα αργύρου. Κατά τα έτη 1869-1875 η Ιταλογαλλική εταιρία εκπροσωπούμενη από τον Serpieri, επέτυχε την παραχώρηση μεγάλης έκτασης γης στο Λαύριο από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η εταιρία άρχισε να θρυμματίζει τις εκβολάδες των αρχαίων και να τις ρίχνει στα καμίνια, επιδιώκοντας να πάρει τον άργυρο.
Μετά τετραετή εξόρυξη η Ελληνική Κυβέρνηση διαφώνησε με την επεξεργασία των αρχαίων καταλοίπων και ήλθε σε σύγκρουση με την ξένη εταιρία , η οποία άρχισε να διεκδικεί ιδιοκτησία και στο έδαφος. Υπήρχε ασάφεια στους νόμους περί μεταλλείων και η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε το ζήτημα για δημιουργία πολιτικών προβλημάτων. Ο ημερήσιος τύπος παρουσίαζε το θέμα ως μια νέα Καλιφόρνια γιατί οι περίφημες εκβολάδες, έπρεπε να ανήκουν στο έθνος είχαν περιέλθει στους ξένους κεφαλαιούχους. Υπό την πίεση της δημόσιας γνώμης η κυβέρνηση εψήφισε το 1871 νόμο, κηρύττοντας εθνική ιδιοκτησία τις εκβολάδες. Η Γαλλία και η Ιταλία διαμαρτυρήθηκαν έντονα απειλώντας να ασκήσουν βία και απετάθησαν στις άλλες δυνάμεις. Η Αυστρία πρότεινε διαιτησία μετά της εταιρίας. Την πρόταση αυτή απέρριψε η Ελληνική Κυβέρνηση και τα πράγματα έτειναν στο απροχώρητο οπότε το 1973 η Ιταλική εταιρία εξεχώρισε τα δικαιώματά της σε νέα εταιρία με κυριότερο μέτοχο τον Serpieri. Η νέα εταιρία έλαβε προνόμιο 99 ετών επί πληρωμή φέρου 44% στο Ελληνικό κράτος εκ των καθαρών προσόδων. Το Λαυρεωτικό ζήτημα ετερματίσθη, αλλά από τις πρώτες ημέρες οι μετοχές που κυκλοφορούσαν της νέας εταιρίας, λόγω της μεγάλης ζητήσεως ανατιμήθηκαν υπερβολικά και κατόπιν επακολούθησε ραγδαία υποτίμησή των, δημιουργώντας θύματα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και βλάπτοντας την δημοτικότητα του τότε πρωθυπουργού Ε. Δεληγιώργη.
Σοροί εκβολάδων
Πύργος της Κλασικής περιόδου , Θορικό. (αναλογική φωτ. 1990)
Θέατρο Θορικού, το αρχαιότερο της Ελλάδος, χωρητικότητας 4.000 ατόμων σε σχήμα ελλειπτικό (αναλογική φωτ. 1990).
Το αναστηλωθέν πλυντήριο με φόντο το θέατρο Θορικού. (αναλογική φωτ. του 1990)
ΘΟΡΙΚΟΝ
Στα βόρεια της σύγχρονης πόλης του Λαυρείου βρίσκεται η περιοχή του Θορικού που με τις δύο κορυφές των λόφων μοιάζει σαν τους μαστούς της Αφροδίτης να προεξέχουν από την παραλία.
Η αρχαία πόλη επεκτείνεται από τα ριζά του λόφου Βελατούρι προς τη πεδιάδα με τις πανάρχαιες ιερές ελιές και ανατολικά προς την θάλασσα όπου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι. Αν ανεβεί κανείς στην κορυφή του λόφου Βελατούρι θα αισθανθεί κυρίαρχος της πεδιάδας και της θάλασσας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανθρώπινη παρουσία αρχίζει στην κορυφή του λόφου από το 4.500 π.Χ. Σώζονται στον λόφο ερείπια Μυκηναϊκής ακροπόλεως με πιθανή φρυκτωρία. Προς τα ανατολικά ανακαλύφθηκαν θολωτοί Μυκηναϊκή τάφοι ελλειπτικού σχήματος. Δυστυχώς αυτοί καταρρέουν από τη έλλειψη στηριγμάτων και γενικών έργων διάσωσης. Στα μέσα περίπου του λόφου Βελατούρι προς την πεδιάδα οι αρχαιολόγοι ανάσκαψαν μεγάλο οικισμό της Γεωμετρικής περιόδου (1.050 π.Χ).
Σε βάση προϊστορικής κατοικίας του 3.000 π.Χ. βρέθηκε λιθάργυρος προϊόν τήξεως. Η ακμή του άρχισε στα προϊστορικά χρόνια συνεχίστηκε στην Αρχαϊκή και Κλασική εποχή. Ο χώρος έχει ερευνηθεί από την Βελγική Αρχαιολογική Σχολή. Τα αποτελέσματα αυτών των ανασκαφών δημοσιεύθηκαν σε μια λαμπρή εργασία 1.500 σελίδων στις Βρυξέλλες το 1974. Τις ανασκαφές συνέχισε ο αρχαιολόγος Β. Στάης. Ήλθε στο φως μια βιομηχανική πόλη 150.000 τμ. Βρέθηκαν οικισμοί, τείχη, πύργοι, στοές, φρεάτια, μεταλλοπλυντήρια, στέρνες, τάφοι, και λιμενικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, ορισμένα από τα πλυντήρια αναστηλώθηκαν από την Βελγική Αρχαιολογική Σχολή. Σώζεται στις υπώρειες του λόφου το θέατρο του Θορικού, το οποίο είναι και το αρχαιότερο σωζόμενο (τέλη 6ου π.Χ. αι.) της Ελλάδας. Η χωρητικότητά του ήταν γύρω στους 4.000 θεατές και το κοίλον είχε σχήμα ελλειπτικό με ορθογώνια ορχήστρα. Στέκει σαν «απομεινάρι θαυμαστό ερημιάς και μεγαλείου» όπως έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός. Το θέατρο του Θορικού κατέχει πρωτεύουσα θέση στην ιστορία του Δράματος, διότι τεκμηριώνει την ιστορική μετάβαση από τις αρχικές διονυσιακές τελετές στις δραματικές διδασκαλίες. Δυτικά του θεάτρου σώζεται η βάση μικρού ναού αφιερωμένου στον Διόνυσο. Σε μικρή απόσταση από το θέατρο, νοτιοδυτικά στην πεδιάδα σώζονται τα θεμέλια του δωρικού ναού της Δήμητρας και της Κόρης. Η Δήμητρα τίμονταν ως θεά της γόνιμης αυτής πεδιάδας αλλά και ως χθόνια θεότητα λόγω μεταλλείων της περιοχής. Σύμφωνα με τον Ομηρικό ύμνο της Δήμητρας, η Δήμητρα πέρασε από το Θορικό. Ο ναός στην αρχαιότητα ήταν παράκτιος αλλά λόγω προσχώσεων η πεδιάδα επεκτάθηκε προς την θάλασσα. Τέλος υπάρχει και ιερό του Ασκληπιού και της Υγείας. Το Θορικό είναι παγκοσμίως ένα μοναδικό αρχαίο μεταλλευτικό κέντρο, το οποίο με το θέατρο και τους ναούς συνδυάζει την οικονομική, θρησκευτική, θεραπευτική και καλλιτεχνική έκφραση της ζωής, όπως ήταν άλλωστε ο κανόνας στην αρχαία εποχή. Εάν γίνει μια σύγκριση με τα σύγχρονα σκοτεινά βιομηχανικά γκέτο, η διαφορά είναι τεράστια στην ποιότητα ζωής την οποία απολάμβαναν οι εργάτες του Θορικού. Η διαφορά είναι ζήτημα πολιτιστικής αντιλήψεως. Θα μπορούσε το σύγχρονο υποβαθμισμένο Λαύριο να αποκτήσει την παλιά αίγλη με την προστασία του Εθνικού Δρυμού και με την ανάδειξη αυτών των μοναδικών μνημείων της ανθρωπότητας. Ο χώρος θα μπορούσε να κηρυχθεί Αρχαίο Βιομηχανικό Πάρκο, ώστε ο κάθε επισκέπτης να γνωρίσει και να γοητευτεί από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων. Με κατάλληλη τουριστική υποδομή φιλική στο περιβάλλον και ανάδειξη, η εκπληκτική αυτή περιοχή θα μπορούσε να καταστεί μοναδικός στον κόσμο πόλος έλξης που θα προσφέρει ταυτόχρονα αναψυχή αλλά και ορυκτολογική παιδεία στους επισκέπτες.
Μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι ελλειπτικού σχήματος στην κρορυφή του λόφου Βελατούρη. Δυστυχώς αυτοί καταρρέουν από την έλλειψη έργων διάσωσης
Εσωτερικό του θόλου Άποψη του λόφου Βελατούρι από το θολωτό τάφο. Ερείπια Μυκηναϊκής περιόδου.
Ερείπια κατοικιών δούλων για τις μεταλλουργικές εργασίες στο Θορικό
Το μεταλλοπλυντήριο που αναστηκώθηκε από τη Βελγική Αρχαιολογική Σχολή στο Θορικό Το δεύτερο αναστηλωθέν πλυντήριο στο Θορικό
Το αρχαίο θέατρο από τη νότια πλευρά
Αναλληματικός τοίχος του θεάτρου. Θορικόν
Κατάλοιπα κατοικιών
Ερείπια κατοικιών. Θορικόν
Ερείπια Θορικού
Πύργος Θορικό
Πλυντήριο. Θορικό
Μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι. Θορικόν
Μυκηναϊκός θολωτός τάφος Μυκηναϊκή ακρόπολης στο λόφο Βελατούρι, Θορικόν. Πιθανό να υπήρχε φρυκτωρία
Κατάλοιπα λιμενικών εγκαταστάσεων στο Θορικόν Από εκεί το μετάλλευμα ταξίδευε σε διάφορα μέρη.
Ο Εθνικός Δρυμός Λαυρεωτικής είναι κατάσπαρτη από αρχαία λατομεία, οχυρώσεις, στοές, μεταλλευτικά εργαστήρια, τάφοι και κατοικίες
Αρχαία λατομεία, όστρακα
Τείχος από το οχυρό Ο πύργος του χρυσού χοίρου στην Αγριλέζα
Πύργος Τράπεζα θραύσεως του μεταλλεύματος στη Σούριζα
Αρχαίο λατομείο Μεταλλευτικό εργαστήριο
Δεξαμενή νερού. Πλυντήριο μεταλλεύματος
Άγαλμα Κούρου από μάρμαρο Νάξου. Βρέθηκε στο Σούνιο. Ήταν αφιέρωμα στον Ποσειδώνα, στημένο μπροστά στο ναό του. Το υπερφυσικό του μεγέθους εντυπωσιάζει και φανερώνει την τάση των τεχνιτών της πρώιμης αρχαϊκής εποχής για την κατασκευή μεγαλόπρεπων κολοσικών αγαλμάτων. Γύρω στο 600 π.Χ. Εθνικό Μουσείο Αθηνών.
Ναός Ποσειδώνος, Σούνιον
Κούρος από το Σούνιο
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Δήμαρχο Κερατέας κ. Σταύρο Ιατρού για τη συμβουλή του. Με βοήθησε να κατανοήσω τον τρόπο λειτουργίας των μεταλλείων Ο κ. Ιατρού είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.ΜΠ., μέλος της Εταιρίας Μελετών Λαυρεωτικής και μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Τη βαθιά αγάπη που αισθάνεται για την Λαυρεωτική την εκδηλώνει με ξεναγήσεις και ομιλίες.
Η παρούσα εργασία μου εκδόθηκε στο Ελληνικό Πανόραμα Τεύχος 13 1999
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
«Τοπίο και Μνημεία της Λαυρεωτικής» Γεώργιος Δερμάτης. Εκδόσεις Δήμου Λαυρεωτικής. 1994.
«Περί προσόδων ή πόρων» Ξενοφών. Εκδ. Βιβλιοθήκη των Ελλήνων
«Αττικά» Παυσανίου Εκδοτική Αθηνών
«Μηχανική και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα» Χρήστος Λαζός. Εκδ. Αίολος.
Στράβων ¨Γεωγραφικά» Εκδ. Κάκτος
Πλούταρχος «Θησεύς» Εκδ. Βιβλιοθήκη των Ελλήνων
«Ο Νεολιθικός Θησαυρός». Εκδ. Υπουργείο Πολιτισμού. «Νεολιθικός Πολιτισμός στην Ελλάδα» Εκδ. Ίδρυμα Γουλανδρή
«17.000 years of Greek History” Thomas Jacobsen, Scientific American 243. 1976
“The Emergence of Civilization” Collin Renfrew
Ancient History Cambridge
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδ. Αθηνών
Οι μεταλλουργικές εγκαταστάσεις "ευφυούς τεχνολογίας" του Λαυρίου. Α. Κάτανος, Δαυλός, τεύχος 208.